Onze vreemde aarde. land-water: water-land.

Dear visitor. I’m honored by your visit of this website. May I introduce myself? My name is John van den Bemt, born 1 june 1944. Married, two sons and five grandchildren. Essen, my residence, is a village situated south of the border The Netherlands (Holland)—Belgium, 80 kilometers north of Brussels. I’am not a scientist but just an amateur, interested in many subjects concerning scientific subjects, such as paleontologie, earth sciences, cosmology, evolution and nervous systems. With scientists I have had contacts, but most of the knowledge I have gained through my open mind and by reading many popular scientific articles. I like to connect people, all over the world, who are receptive to the beauty of nature in general. Through an intensive management of verges we try passersby, cyclists and walkers, to discover the beauty of wild flowers, butterflies, birds and amphibians. To learn schoolchildren the meaning of respects we try to learn together through projects, to calm their behaviour and self-control to perform and learn to support violence. Many thanks I owe to the creators of the beautiful images that makes visiting the site enjoyable. I would also like to thank Professor Christopher Scotese for his wunderful website on the location of the continents in the course of history. Obviously any other warmly thanked for their possible contribution to this website. If you want to connect me, please indicate your residence, village, town  and country. Greetings from Essen, John
Continent–Oceaan. Misschien is men eerder geneigd om de Noordzee eerder als deel van de Atlantische-Oceaan te beschouwen, dan als deel van het continent Eur-Azië. De omvang van het Europees continent ligt ver in de Atlantische-Oceaan. Althans bij beschouwing van het continentaal plat als onomstotelijk onderdeel van het Europees vasteland. Het licht gekleurde groen dat Groot-Brittanië omringt en bedekt is door water, behoort tot het Europees vasteland. De hoogte van het, tijdelijke, zeeniveau bepaalt de grootte van de epi-continentale zeeën. Deze zeeën zijn meestal rijk aan voedsel en zijn dus rijke visgronden. De Bering-Zee was tijdens de laatste ijstijden, glacialen is beter want juist gezien zitten we nog steeds in een ijstijd en wel in een interglaciaal, een enorm continent van 1500 kliometer doorsnede noord-zuid. Ook zuid-oost Azië en Australië kent grote gebieden continentaal plat.
 
 
Het plateau continental, continentaal plat,vormt een overstroomd deel van het continent. Deze gebieden kunnen grote afmetingen hebben en worden begrensd door de continentale helling. Het aanwezige zeeniveau bepaalt de grootte ervan.
 
 
 
Huidig België.
Nu er zoveel gediscuteerd wordt over de opwarming van de aarde en de steiging van het zeeniveau, met de eventuele gevolgen voor de lage landen en de rest van de wereld, even een overzicht van het verleden van onze leefomgeving. Wateropslag door ijskappen is een vaststaand gegeven, maar ook geologische processen die instaan voor de opheffing en daling van het aardoppervlak spelen een belangrijke rol. Wel gaat de verandering van zeeniveau vanwege klimaatfactoren veel sneller dan de geologische hoogteveranderingen van hetplaatselijk landoppervlak.
10.000 jaar geleden. Einde laatste ijstijd (glaciaal). Doordat er altijd nog grote ijskappen op aarde aanwezig zijn, waardoor we officieel nog in een ijstijd zitten, ligt Nederland voor het grootste deel boven water. Ijskappen op aarde zijn eerder uitzondering dan regel met de nodige gevolgen, vooral voor Nederland.
Belsele 10.000 jaar geleden.
Laat-Pleistoceen 130.000-10.000 jaar geleden. Doorbraak bij Nauw Van Calais.
Doordat de afwatering van de Noordzee geblokkeerd was door de ijskap in de noordelijke Noordzee, en het Nauw van Calais nog niet bestond, ontstond er in de zuidelijke Noordzee een groot zoetwatermeer door de afwatering van noordelijk Frankrijk en delen van Duitsland door Schelde, Maas en Rijn. Op een gegeven ogenblik had er een doorbraak plaats ter hoogte van Calais. Hierdoor werd er een zeer diepe geul uitgegraven in het Kanaal die, hoewel opgevuld door sedimenten, nog altijd te traceren is. Vanaf dan is Brittanië een eiland geworden.
 
Weichsel-ijstijd, 18.000 jaar geleden op zijn koudst, je kon zo naar Engeland wandelen. Mammoeten, wisenten en talrijke nu uitgestorven dieren vonden daar op de toendra hun voedsel.
Saal ijstijd.
Boven-Tertiair. http://www.prehistoriclife.nl/tertiair.htnl is een prachtige website, een echte aanrader voor geïnteresseerden. Doorbraak bij Calais reeds gerealiseerd.
website Geologie van Nederland
Plioceen. 5-2 miljoen jaar jeleden. (31december 13:03uur-31december 19:77uur). Veel fossielen van zeeleven zijn gevonden bij werkzaamheden met de aanleg ring rond Antwerpen en havendokken. Nederland nog nog bijna volledig onder water. De komende Pleistocene ijstijden zouden relatief spoedig, door de enorme ijskappen veel water aan de oceanen onttrekken, waardoor de lage landen droog kwamen te liggen.
Mioceen 23-5miljoen jaar geleden. (28december 21:37 uur-31december 13:03uur). Het klimaat was destijds flink warmer dan nu. Een aanrader is het de website Geologie van Nederland te bezoeken, waaruit bovenstaande afbeelding komt.
Midden Mioceen. De ijskappen op Antartica werden groter maar hadden nog niet de huidige omvang. Ook op Groenland begon zich een ijskap te vormen.
Oligoceen
Oligoceen 34miljoen jaar geleden–23miljoen jaar geleden (28december 11:32uur–28december 21:37 uur). Door opheffing van Hoog van Artois lagen de krijtlagen verbonden tussen Dover en Cap Blanc Nez. Deze krijtlagen werden afgezet in de Krijtzee tijdens de Krijtperiode.
Grote delen van Europa waren bedekt door epi-continentale zeeën tijdens het Oligoceen. Het wereldklimaat werd kouder en op de zuidpool begonnen zich ijskappen te vormen waardoor enorme hoeveelheden water aan de oceanen onttrokken zou worden.
 
Eoceen, 53 miljoen jaar geleden en 34 miljoen jaar geleden (27december 3:55uur–28december 11:32uur). Het klimaat was veel warmer dan nu. Bemerk de rifgebieden die dank zij het warme klimaat hier konden bestaan. Rond 53 miljoen jaar geleden had er een “kortstondige” flinke opwarming van de aarde plaats. Het Paleoceen-Eoceen klimaatoptimum. De temperatuur van de oceanen was ong. tien° warmer dan nu.
 
Eoceen, zeeniveau veranderde steeds door vooral dalen of stijgen land. De Noordzee moet men niet beschouwen als deel van de oceanen, maar eerder als een deel van het vasteland (continentaal plat). Aardwarmte ligt hier aan de oorsprong van de hoogteverschillen en ook een mate van druk door schollen drift.
Midden-Eoceen. 43 miljoen jaar geleden (27 december 23:30 uur).Zuid oost Europa was grotendeels bedekt door zee. Er vond opheffing plaats van grote landmassa’s. Er waren geen ijskappen op de polen en door het warme zeewater was het volume ervan groter dan heden.
Onder Tertiair ,Paleoceen. Pluimvulkanisme met basaltvloeïngen had plaats in de Atlantische -Oceaan tussen Groenland en Groot-Brittanië. Resten ervan zijn te zien bij Fingal’s Cave in Noord-Ierland en op het eiland Staffa, Schotland. Tussen 60–55 miljoen jaar geleden ( 26 december 12 uur—26 december 24 uur). Begin vorming Alpen. Grote delen van west en zuid Europa bedekt met zeeën.
Laat-Krijt. 65 miljoen jaar geleden (26 december 1:39 uur) De Beneluxlanden als zeebodem van de Krijtzee. Af en toe komen mosasauriërs tevoorschijn bij de cementproductie van E.N.C.I in Nederlands Limburg. Rovers van de ondiepe warme Krijtzee.
Breuklijnen zijn getuigen van een ontembare aarde.
 
Grote gebieden van Europa bedekt door zeewater liggen aan de basis van waardevolle delfstoffen die we nu exploiteren.
 
Vroeg-Krijt. 140 miljoen jaar geleden (19 december 6uur.). Het Massief van Brabant, leefgebied van Dino&Co. Leefgebied en tijdperk van de Iguanodons, gevonden te Bernissart.
Jura, 211–143 miljoen jaar geleden ( 12 december 17:55 uur—18 december 23:50 uur). Een momentopname uit 68 miljoen jaar. Door het Londen-Brabant massief had België altijd wel ergens droge voeten. En Nederland? Daar wilde destijds zelfs geen kikker leven.
Laat-Jura. 150 miljoen jaar geleden ( 9 uur). Europa snorkelde.
 
Trias. Van 247-211 miljoen jaar geleden ( 9 december 11:04 uur–12 december 17:55 uur) Nederland heeft een droog zuiden.
 
Vroeg -Trias. Nederland en België grenzen in het oosten aan de Paleo-Tethys-Oceaan.
Perm, Zechsteinzee. 288-247 miljoen jaar geleden (5 december 17:17 uur–9 december 11:04 uur). Dikke zoutpaketten, in de Zechstein-Zee afgezet zitten diep in de ondergrond. In Overijssel, Friesland en Groningen NL.wordt zout gewonnen afgezet door verdamping van de Zechstein-Zee in gelaagde formaties.
Laat-Carboon
 
Tijdens het Laat-Carboon 295 miljoen jaar geleden ( 5 december 2 uur) werd nog steenkool gevormd in de latere Noordzee. 
Vroeg-Carboon 356 miljoen jaar geleden ( 29 november 12:22 uur). In het zuiden van België werd al steenkool afgezet in moerassige gebieden.
Tijdens het Carboon ontstond er een enorme ijskap op het zuidelijk halfrond, die later tijdens het Perm weer verdween. Al die tussentijd tot in het Oligoceen weer een ijskap op Antartica verscheen waren er geen ijskappen op aarde aanwezig. De huidige BENELUX landen lagen nog op het zuidelijk halfrond en naderden de evenaar.
Tijdens het Devoon botste het subcontinent Avalonia op Laurussia en de BENELUX landen werden hiermee verbonden met noordelijk Europa. De zuidelijke landen (Variscisch Europa) zouden weldra zich samenvoegen met de rest. Europa was gevormd als een onderdeel van een groot continent Laurussia.
Verder teruggaan om aan te tonen dat onze lage landen meestal zeebodem vormden heeft geen zin vanwege de verbrokkeling van voorgaande continenten. 
 
Wie houdt er wie voor de gek? De opwarming van de aarde, waarheid of fictie? Een redelijk percentage van onzekerheid door de talrijke oorzaken verantwoordelijk voor de moglijke zeespiegelstijging(daling) is een vaststaand feit waar de wetenschap geen vat op heeft. Waarom is er zoveel tegenspraak over de manieren hoe we moeten handelen? Nu komt de aap uit de mouw.
Geld en macht, wat anders? Universiteiten die vanwege financiële belangen aan de leiband lopen. Persoonlijke belangen van wetenschappers, tunnelvisie, haat en nijd en je hebt de basis van de mensheid in één zinnetje. En als dan de industriëlen en politiekers om het hoekje komen kijken zit de zak helemaal vol. Wel staat vast dat de huidige toestand van een watervrij Nederland zéér zeldzaam is, en enkel te danken aan de bestaande ijskappen op zowel Antartica en Groenland. Ijskappen op aarde zijn al zeldzaam in de geschiedenis van de aarde. Voorzichtigheid is de moeder van de porceleinwinkel volgens een oud gezegde. Laten we het daar maar op houden en een behoudende leefwijze heeft de voorkeur boven, wat kan er ons gebeuren? Gegroet.

Plaats een reactie